Een autoverzekering afsluiten

tow truck for transportation faults and emergency cars vector illustration isolated on white background

De schade die met of door de eigen auto wordt veroorzaakt, wordt gedekt door een autoverzekering. In Nederland is het, wanneer je een auto op je naam hebt staan, verplicht om een autoverzekering te hebben. Je zult er hoe dan ook een moeten afsluiten. Wel heb je de vrijheid om te kiezen welk type autoverzekering je afsluit. Dit kan een WA-verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheid) zijn, een WA + beperkt cascoverzekering of een WA + volledig cascoverzekering.

De WA autoverzekering

Met deze zogenaamde wettelijke aansprakelijkheidsverzekering wordt de schade die er met het door jouw verzekerde voertuig aan andere personen en aan andere voertuigen wordt aangebracht gedekt. De schade aan je eigen auto wordt hiermee dus niet gedekt. Wel ben je verzekerd wanneer je bijvoorbeeld schade veroorzaakt met een aanhangwagen of een caravan die is bevestigd aan het verzekerde voertuig. Het maakt hierbij niet uit wie de bestuurder is, zolang deze maar wel bevoegd is om te rijden. Deze verzekering wordt vaak gekozen door bestuurders met een auto van tien jaar of ouder.

De WA + beperkt casco autoverzekering

Bij een WA+ beperkt casco autoverzekering, ben je verzekerd tegen de bovengenoemde zaken, maar ook wanneer je een aanrijding hebt gehad met een dier, bij diefstal, bij natuurverschijnselen, zoals storm en hagel, bij een voorruitbreuk of een sterretje in je voorruit en bij brand, explosies en blikseminslag. Deze autoverzekering wordt over het algemeen afgesloten voor auto’s die een leeftijd tussen de zes en tien jaar.

De WA + volledig casco autoverzekering

Voor nieuwere auto’s die nog een hoge waarde hebben, wordt vaak een WA + volledig casco autoverzekering aangeraden. Alle situaties die bij een WA + beperkt casco autoverzekering worden gedekt, zijn hier ook van toepassing. De grote extra die je bij een volledig casco autoverzekering hebt, is dat de schade aan het voertuig bij eenzijdige ongevallen ook wordt gedekt. Afhankelijk van het bouwjaar en de dagwaarde van je auto, kun je de voor jou geschikte autoverzekering kiezen. Naast deze basisverzekeringen is er de mogelijkheid om uit verschillende aanvullende verzekeringen te kiezen.