Wat alle studenten weten moet over auto verzekeren

Als student ben je misschien gewend om overal korting te krijgen. Bij zorgverzekeringen gaat dat bijvoorbeeld op en ook bij het openbaar vervoer. Maar wanneer je een eigen auto bezit, dan moet je zelf de verzekering betalen.

Een studentenkorting hierop bestaat niet, dus laat je niet verleiden door bedrijven die claimen wel kortingen te hebben voor studenten. Waar je wèl op moet letten leggen we hierna uit.

Is een autoverzekering verplicht?
De wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA) is verplicht voor iedere auto bestuurder. Deze verzekering zorgt ervoor dat wanneer je met je auto per ongeluk ergens tegen aan knalt, de schade aan derden vergoed wordt.

Maar niet als je gedronken hebt. Ook de schade aan je eigen auto wordt niet vergoed. Wanneer je de auto beperkt casco verzekerd, wordt ook de schade vergoed als je auto gestolen wordt of beschadigd rakt door bliksem of hagel. Soms is het ook mogelijk ruitschade apart mee te verzekeren.

Heel handig, want dat sterretje in je glas, komt vaker voor dan je denkt. Bij de allrisk verzekering wordt ook schade gedekt aan je voertuig waar jezelf schuld aan hebt. Deze is meestal alleen interessant bij nieuwe auto’s tot twee jaar.

Bij wie is de autoverzekering het goedkoopste?
De hoogte van de premie hangt af van je leeftijd, het aantal jaren dat je schadevrij hebt gereden, de hoeveelheid kilometers die je aflegt per jaar en de dagwaarde van je auto. Ook geldt er een hogere premie in sommige steden zoals bijvoorbeeld de randstad.

Je postcode bepaalt dus de hoogte van je premie! Wie goedkoop uit wil zijn, neemt dus een goedkope auto (en gaat op papier op het platteland wonen bij opa en oma). Dit is meestal een wat oudere auto.

Auto’s die ouder dan 8 jaar zijn kun je prima uitsluitend WA verzekeren. Jongere auto’s kun je beter volledig verzekeren (ook diefstal is dan bijvoorbeeld gedekt) of Beperkt casco.

Waarom geen studentenkorting voor autoverzekering?
Dit komt omdat je als jonge automobilist gewoon een groter risico vormt dan iemand die al jaren zijn rijbewijs heeft. En dat risico moet afgedekt worden. Een hogere premie dus. Maar premies vergelijken kan altijd.