Wat is een voorlopige dekking bij een autoverzekering en waarvoor dient deze?

Zodra je een nieuwe of tweedehands auto koopt en ermee wilt gaan rijden moet je een autoverzekering hebben. Zonder autoverzekering mag je absoluut niet rijden en ben je zelfs strafbaar. Als je een autoverzekering afsluit, dan moet je bij je aanvraag eerst een aantal gegevens invullen. De verzekeraar controleert deze gegevens en bepaalt daarna of je aanvraag definitief geaccepteerd wordt. Het controleren van deze gegevens duurt soms wel een aantal uren tot een dag of wanneer er een weekend tussen zit soms wel langer. De tijd die zit tussen jouw aanvraag en de definitieve acceptatie van de verzekeraar, wordt voorlopige dekking genoemd.

Wat houdt een voorlopige dekking in?

Stel je sluit een autoverzekering af via www.autoverzekering.nl, dan krijg je eerst een voorlopige dekking. Dit betekent dat je nog niet definitief verzekerd bent, maar wel gedekt bent tegen schade als je autorijdt. Je krijgt via e-mail direct bericht of de door jou gekozen verzekeraar een voorlopige dekking biedt of dat je aanvraag meteen wordt geaccepteerd. Ga voordat je dit bericht hebt ontvangen niet de weg op. Je bent zonder deze melding namelijk nog niet verzekerd voor schade. Als je betrokken raakt bij een ongeluk dan is het leed niet te overzien. Is alles in orde en compleet, dan wordt de voorlopige dekking omgezet in een definitieve dekking.

Je autoverzekering wordt afgewezen, wat nu?

In sommige gevallen kan het zo zijn dat de verzekeringsmaatschappij je een voorlopige dekking heeft verstrekt maar alsnog je aanvraag afwijst. In dit geval moet je op zoek naar een nieuwe autoverzekering. Het afwijzen van een autoverzekering komt meestal voor bij mensen die hun aanvraag niet volledig of niet naar waarheid hebben ingevuld.

Je krijgt geen voorlopige dekking, hoe kan dat?

Ondank de gehanteerde voorwaarden waarom je wel of geen voorlopige dekking ontvangt verschillend is per autoverzekeraar, zijn er wel een aantal regels. Je krijgt geen voorlopige dekken wanneer je bijvoorbeeld een rijontzegging hebt of een strafrechtelijk verleden achter de rug hebt. Het kan ook zijn dat de auto die jij wilt verzekeren de reden is waarom je geen voorlopige dekking krijgt. Sommige verzekeraars willen voor bepaalde type auto’s extra beveiligingseisen stellen. Het kan ook zijn dat je auto te duur of te zwaar is. Ook een betalingsachterstand bij een andere verzekeraar kan een reden zijn dat de nieuwe verzekeraar je geen voorlopige dekking verstrekt. Deze redenen betekenen dus niet dat je helemaal geen autoverzekering krijgt. Het betekent alleen dat de verzekeraar tijd nodig heeft om goed naar je aanvraag te kijken.