Wat mag je niet vergeten als je op autovakantie gaat?

Wat mag je niet vergeten als je op autovakantie gaat?

De autovakantie is terug van weggeweest, mensen kiezen er weer voor om met een volgeladen auto Europa te verkennen. Als jij hiervoor kiest is het goed om te weten dat ieder land zijn eigen regels en verplichtingen hanteert. Zelfs als je een land alleen maar doorkruist om van A naar B te komen, moet je goed op de hoogte zijn van de regelgeving.

De helft van alle vakanties zijn ‘’autovakanties”, vorig jaar alleen al stapten we voor meer van 7 miljoen vakanties in de auto. Het voordeel aan Europa is dat elk land met de auto te bereiken is. Het nadeel is wel dat dit zorgt voor een wirwar aan regeltjes, waar je soms moeilijk wijs uit kunt worden. Hieronder vind je de belangrijkste punten om rekening mee te houden.

Verplicht in de auto mee op reis:

Voor bijna elk land geldt dat je een aantal spullen in je auto moet hebben. Een veiligheidshesje voor alle inzittenden met gevarendriehoek voor de pechgevallen en een verbanddoos voor diverse medische zaken, moeten standaard in je auto liggen. Dan moet je bij een aantal landen nog denken aan het volgende:

• Een reservelampje of brandblusser is in een paar landen verplicht.

• Reflecterende veiligheidshesjes moet je verplicht aandoen als je pech hebt onderweg in Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje.

• Alle brildragers opgelet: in Portugal en Spanje moet je verplicht een reservebril bij je hebben.

• Je navigatiesysteem mag niet de flitspalen of vaste radars tonen in Frankrijk. Je riskeert een boete tot wel € 1500,-.

Tolwegen, vignetten en milieuzone’s:

Controleer goed op welke wegen je tol moet betalen en voor welke plaatsen of landen je milieustickers of vignetten nodig hebt voordat je vertrekt. De prijzen kunnen soms behoorlijk oplopen en het is dan ook handig dit voor jezelf alvast op een rijtje te zetten.

Vrij nieuw is het plakken van milieustickers in bepaalde Europese landen. Deze sticker heb je alleen nodig als je een milieuzone binnenrijdt. Als je de Deense stad Kopenhagen, Odense en Aarhus, de Tsjechische stad Praag of de grotere steden in Duitsland wilt bezoeken, ben je verplicht een milieusticker aan te schaffen.

Tol voor een aantal bruggen, wegen of tunnels betaal je in: België, Griekenland, Frankrijk, Kroatië, Turkije, Spanje en Portugal.

In Zwitserland, Oostenrijk, Slowakije, Bulgarije, Tsjechië, Moldavië, Slovenië en Hongarije ben je verplicht een vignet op je voorruit te plakken.

E95 niet altijd beschikbaar:

Je ziet met name in Duitsland en Frankrijk de laatste jaren steeds vaker tankstations die geen E95 meer in hun assortiment hebben. Als alternatief hebben ze de opvolger E10. Echter zorgt dit bij ongeveer 1 op de 10 auto’s voor problemen vanwege de bio-ethanol. Om te zien of dit een probleem is voor jouw auto kun je een kijke nemen op de website e10check.

Verzekerd op reis:

Het laatste punt, maar zeker niet minder belangrijk is het regelen van pechhulp en verzekeringen voor je reis. Je gaat er natuurlijk nooit vanuit, maar een ongeluk zit helaas in een klein hoekje.

Autoverzekeringen komen in veel verschillende soorten en vooral ook veel verschillende prijsklassen. Het kan dus best lastig zijn om de juiste verzekering te vinden die perfect bij je past. Kijk daarom eens op Overstappen.nl. Hier kun je onafhankelijk je autoverzekering berekenen en vergelijken. Om zo de best passende autoverzekering afsluiten voor jouw persoonlijke situatie.